E F T E R L Y S N I N G ! ! !

HAR NÅGON SETT DENNA BRUD?!




HON SÅGS SENAST BLOGGA DEN 22/11, ALLTSÅ ÖVER EN VECKA SEDAN,
OCH VI BÖRJAR BLI OROLIGA ATT DET INTE HÄNDER NÅGOT I HENNES LIV!?

Om ni ser henne, snälla RING 112 och meddela!!





:P

2 flugor på smällen ;)

UNDERBAR MORGON!

- som ni ser :)



Ja, som rubriken avslöjar så passade jag på att slå ihop 2 nöjen idag, nämligen att rida och hälsa på en god vän :) Pga att det är SÅÅ HÄR mkt att göra mest hela tiden nu, så hinner jag inte umgås med mina vänner som jag är van vid. Så jag red Zeb bort till Mona också fick han stå i deras stall medans vi umgicks :D Gick bara fint, och man fick dessutom möjlighet att värma tårna lite ;)

På vägen dfit så red jag genom djupsnön. Zeb var SÅ fin idag ♥ Ingen slingrande utan frammåt, pigg å gla :) Men Roffe hade ett helsike i djupsnön, så på väg tillbaka tog vi den upplogade vägen. Tränade mkt ökningar/minskningar i trav, halt från trav/trav från halt och han lyssnade jättefint! Han var sådär att jag hade kunat rida hur länge som helst! Men, det var trots allt -17 och ville inte svetta upp honom ;)

Kraaam


Tiden...

...ville inte räcka till idag *suck* Hade tänkt mig en mysig tur i snön med Alvis å Qudan idag, men då det först blev bäcksvart ute och sen blev klockan för mkt så blir det vila för gubben idag med *suuuuck!!* HATAR att det är så mkt att göra just nu!

Väntar på att åka och hämta hö till ponnysarna strax å sen göra kväll i stallet. Imorrn har jag morgon-jourer å då blir det en tur i skogen tsm med bus-vovvarna :)


U complete me!

Jaha, då vare 1:a advent!

jag börjar med att hälsa alla en riktigt...
..GOOOOD JUUL!!!!
Var och åt den traditionella adventsfrullen hos pappa i morse kl 09.30 jo det är såhär att när "familjen pappa" bodde på matematikgränd började vi traditionen att varje första advent så äter vi gröt och julskinka och allt man kan önska sig med våra närmsta och gamla vänner: Wallins, Rönningens, Möllers, "familj pappa" och "Familj mamma" hemma hos "familj pappa"! alltså 5 familjer hos pappa! 19 pers.
sen for vi och hämtade upp tessan och så åkte vi hem och bytte om till stallkläder och sen vare stallet som gällde!
jag hade egentligen inte Quda idag men maja hade redan varit där när vi kom ca 14.00
jag följde med mamma och tessan för dom skulle longera (fast det blev inställt pga...fråga mamma!) och dom skulle äta advents fika med husfolket och de kan man ju inte missa ;) Qudas och jadys hö är SLUT men dom fick låna lite av Zeb och recke tills vidare..
nu måste jag sluta för jag och mamma ska se Sagan om ringen 2 innan jag går och sovis
HADE!!

inga bilder tyvärr!!
//Alva♥

Brrrr -18*C...

...har snitt tempen legat på idag. Bara att börja vänja sig ;)
Istallet hade vattenslangen frysit plus alla hinkar. Tur vi har uppvärmd sadelkammare! Sen så hjälpte göbbarna till med att få loss vattenkaret och hacka loss all is. Det står inne på uppvärmning nu, så imorrn så hoppas vi att det ska funka igen *morr*

Jag å Tessan var i valet å kvalet om vi skulle rida, longera/tömköra eller promma med hästarna. Men kom fram till att hästarna fick stå idag då det är SÅ kallt, också skottade vi ur vindskyddet i stället. Både skit och SNÖ! Å sen in med ny gossig halm, då vi väl skottat fram halmbalen ;) Söt-Zeb gick direkt in under vindskyddet å undersökte å snusade i den nya halmen innan han gick till maten oc ♥


Idag går det inte många knop ;)

SÅÅÅ trött efter gårdagen! Var uppe före tuppen och sen fullt ös hela dan!

Zebs ägare kom på besök :) Tänkte först att det inte skulle bli nått, då hon sagt att det berodde på vädret och det var full SNÖSTORM! Men, dom dök upp! Ägare m lilla dotter och en tjej som brukade rida Zeb förrut :)
Dom har läst lite på bloggen om hur han tjaffsar ibland osv. och säger sig känna igen honom ;)

Vi sadlade på Zeb så tjejen skulle få känna på honom lite, och jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat ana att Zeb skulle bråka SÅ mkt! :O Dom tog sig bara till hönshuset, där blev det stopp första gången. Han brukar alltid skygga lite förbi just där, men har aldrig börjat bråka å vägrat gå och börjat backa osv. Jag lovar - jag SKÄMDES!
Men tillslut så kunde vi ta oss vidare ut mot rakbanan. Men Zeb verkade ha bestämt sig för att visa sig från sin sämsta sida, och tjejen fick kämpa/bråka ordetligt med honom under en lång stund.  Hon testade att backa honom i de riktningen han inte ville gå och styrde in honom i skogen osv. Jag gillade det inte :/ Tyckte det såg väldigt bökigt ut... Ägaren och jag stod en bit ifrån och såg på, och hon försökte ge tips till tjejen som hela tiden sa "Så här brukar han aldrig göra förrut" osv. .. Jag fick en klump i magen! Blev orolig att dom skulle tro att jag inte klarar av honom och försummar honom :( Plus att det kliade ordentligt i mina fingrar, ville hoppa upp och rida honom själv ♥

Ägaren tog över och ledde honom tillbaka till stallet på NH-vis. Gick riktigt bra tillslut då han började slappna av och slutade försöka tränga sig förbi (bråttom hem, ni vet ;) Tillbaka på stallbacken så bytte jag skor och hoppade upp på honom. Innan jag tog tyglarna klappade jag honom och tänkte "det här går bra gubben, vi gör som vi brukar" Han vände lite tvecksamt, tyckte nog att vi skulle gå in i stallet ist... Vid hönsgården stannade han till, men lyssnade bra då jag korrigerade och passerade utan protester. Resten av vägen så var han liiite mer "bakåt" än han brukar, seeeg. Bröt tillslut en kvist för jag blev lite less på honom ;) Det gick bra och han började skritta mer frammåt igen. Red lite fram och tillbaka och det kändes riktigt bra :) Gjorde lite förflyttningar över vägen i skritt och trav och även en vänster galopp som han tog direkt! *GLAD* Ägaren frågade hur det kändes och jag svarade "Som vanligt " :) Av nån anledning så blev det lite "skum" stämmning då jag ridit honom... Vet inte vad det berodde på men det kändes som om ingen visste vad man skulle säga? Men jag kände mig iaf lite lugnare inombords...

Efteråt åkte vi till huset och fikade, och stämmningen blev på topp igen :) Pratade om att jag vill köpa honom till sommaren och det verkade inte vara ngr problem även om jag förstår att han inte är så lätt att släppa taget om ♥
Fick många värdefulla tips, speciellt gällande NH som jag tänk börja anamma. Och sen blir det nog så att jag kommer att rida honom själv ett tag framöver och försöka få slut på dumheterna ;)

Men först måste snöstormen bedarra.. Åkte tillbaka till stallet lite senare och gjorde klart åt Reckylen och Quda. SATAN att jag fick skotta SNÖ!! Fram till spånbalarna, halmbalen och Qudas hö! Tur i otoren så är snön LÄTT att hantera. Fick ÄNDÅ ont i ryggen :/ Sen fick jag jaga Recke i hagen *suck* Zeb trängde sig på och då jag motade bort honom så tog Recke åt sig och blev OMÖJLIG!! Men, tillslut så! Recke å Quda fick komma in tidigare vilket var uppskattad, mes-hästar ;) Zeb blev lite orolig men åt iaf hö då vi åkte därifrån :)

Kan inte svara på exakt vad det berodde på att Zeb var extrem igår, kanske påverkades han av stormen? Var ingen direkt hit att rida i detta väder ;)

Kram kram!

Plums i snö :D

Imorse då hästarna fått sin frukost och kommit ut så tog jag in Zeb för en liten snöritt :)
Tränasade på honom direkt och red barbacka - UNDERBART!

Valde att rida utan spö idag, kände att jag orkar inte bråka och hoppades att han skulle sköta sig...
Han försökte stanna och vända om just innan skogen vid gårdsgränsen, men jag lyckades övertala honom. Har märkt att han lyssnar väldigt bra på rösten då man ryter till, smackar eller berömmer. Gick faktiskt bättre än att lägga på spöt!? Ngt att fundera på... :)

Då vi kommit genom skogen och ut på stigen där det var mindre snö, blev han pigg å började dansa fram i sidled :) Han är så söt ♥ Skulle rida genom skogen och över ngr legdor bort till Lukas. På ett ställe var det så mkt snö att mina fötter släpade! Men Zeb trampade bestämt på, lite stånkandes ;) Det blåste ordentligt där så jag tog bara ett mantag å blundade *S Sen travade vi lite och tog en galopp! Det är SÅ härligt att rida i djupsnö, känns som hästen svävar fram :D Och snön var perfekt! Lätt och luftig :)

Framme hos Lukas fick Zeb vänta i en box medans jag undersökte hoven och tog ut å longerade Lulle-bulle ♥ Tycker han ser bättre ut, men ska ta mig tid å köra honom nån dag, lättast att se då. Pussade upp den lilla ponny-mulen innan vi red hemmåt igen, saknar honom så det gör ont :'( ♥ Till veckan kanske syrran å Saga kommer, då blir han nog glad!

Red samma väg tillbaka, och jag tror att Zeb uppskattade att gå i upptrampat spår *hehe*
Sen blev det mys-täcket på och bums ut till MATEN! Vi hämtade ju en bal hos Lukas igår - den var SÅ fin btw! Torr å grön och doftade sommar *aaaah!* Iaf, då vi rullade ut den i driften så kom Zeb för att hjälpa till att öppna den. Han högg in i plasten och slet å drog allt vad han kunde *hahaha!*


Snömonstret Perra fick haka på!


"Trollstigen" just innan Lukas stall!
Ser ni spindeln i grankvisten?
Nått svart, översnöat med lååånga ben ;)





Zeb å Lukas började "kärleks-gnabba"
som vanligt!
OMÖJLIGT att få en bra bild *morr*




På väg hemmåt igen :)



HOME SWEET HOME!


MAAAAAT!!


P.s
Roffe tycker INTE om att plumsa i djupsnö!
Han vänder om och sticker hem igen!
Så han fick stanna inne i värmen i stallköket ♥


SNÖ!!

OMG att det har snöat! HÄRLIGT!! och riktigt jobbigt... :/ Men längtar tills det blir snö-plums med bullen min ♥ OM han nu orkar ;) TUR att J köpte en traktor säger jag bara! Bla så fick han komma och "rädda" oss, då han som brukar skotta plöjt upp en hög MOT ingången till lösdriften, grejt :/




Zeb har fått vila nu i 2 dagar pga att vi kör sista rycket med flyttningen iveckan, sen tänkte jag att han behövde det :) Var dit idag å bytte till halstäcket. Hästarna såg ut som snögubbar och Rekylen kom i full fart mot mig :O Lite udda, brukar vara full fart IFRÅN mig! Så han fick komma in i värmen å gossa med yllefilt å fleecetäcke och en hötuss ♥ Zebb fick sin tuss ute, lite mer tåga i honom *tsss* ;)

Ikväll blire att fara förbi och pussa upp Lukas och hämta en höbal hos dom :) TACK SNÄLLA att vi fick det! Det är verkligen KRIS om hö och TID just nu! Men snart ska vi fixa en lastbil å hämta FLERA balar *phew*


"Åh, najs! Lite mer till höger" ;)


Hahahaha :D

Haft en rolig skrittartur med Recke, Loella & Zebran :) Han är så rolig min gubbe som är rädd för de mest ofarliga saker man kan komma på... Idag var det en jordhög täckt med snö som var riktigt läskig och han tog så stor omväg han bara kunde på tå kändes det som förbi den, haha. Är ändå så skönt att veta att även om han fjantar så drar han inte iväg så jag känner mej rätt så lugn och avslappnad på hans rygg :D

Alltid lika trevligt att vara i stallet med Loella blir mycket surr och skratt och det blev så mysigt med julpynt i stall och café. På söndag ska vi utlysa adventsfika, längtar redan :)

Snöstorm i kväll känns skönt att vi fått upp den tjocka presenningen så dom verkligen har helt lä när dom befinner sig i lösdriften.

Nu ska här toksovas.

Sov gott alla :)

Svar på tal!

Postat av: Anneli
2010-11-22 @ 14:39:48

"Tog inte ens 2 veckor att trycka i sig den, det var en fredag jag hämtade, så typ 10 dar ;D"

Nått så VANSINNIGT!
Denna bild togs den 15:e november. Skulle visa Tessan vad dom flyttat på balen.
IDAG ÄR DET SLUT :O !!


Sen var det några som hade lite funderingar kring "Damp-Zeb" :)

Sv: Som Maja säger så var han lugnare då han bara fick havre, så jag tror inte det beror på enbart havren.
Därimot kan det höra ihop med att han nu får både och! Ska ta bort havren och se hur det blir då ;)
Tar bort havren pga att det är visst rätt mkt fett i det *ooops!*


USB s*tan...

...har tjorvat läääänge! Så nu när jag väl fått igång den kommer allt på en gång ;)




Zeb var INTE imponerad av sitt nya halstäcke ;)
Såg så här deppad ut ända tills jag tog av det ♥



Tupplur på morgonkvisten ;)


Rekyl-ägare TINA!


Marias premiärtur på Qudis :)



ÄCKEL VARNING!
Stackars stallkisse Ozzy har en sprucken böld :(
Tvättat och sköljt upp idag




(uppklick)


SÖT-VARNING!!
Så här "tuff" var Tuss första kvällen i nya huset ;)








ca 1.5 tim.

Blev en längre runda idag, och vet inte vem som var svettigast och tröttast då vi kom hem igen! Längesen jag satt så länge i sadeln *hihi* Red med Barocken idag, kändes lite säkrare om Zeb var på sitt "pallnit-hopp-kast" humör ;)... och upptäckte till min fasa att den håller på att gå sönder!! GAHH!! PANIK!! Nån som känner till en bra sadelmakare i skellefteå-tracken???

Red mot hästkroken/spökvägen, upp förbi brandstationen, över E4an och in över Heden :) Snurrade runt där ett tag och gick efter lite nya stigar, sen via Burmoran, rakbanan och hem!

Zeb kändes spänd idag med... Skötte sig ändå bra, skyggade ngr ggr för småsaker som en omkullfallen gran och en jaktkoja i skogen. Har liiiite svårt att ta honom "på allvar", misstänker att detta är ett hyss han hittat på för att "komma undan", slippa eller helt enkelt testa. För när vi bråkat en stund och han väl ger sig, så passerar han utan problem...

Men, som sagt, han kändes lite "bakåt" idag med dvs slingrar över vägen, tendeser att vilja vända om, gör halt UTAN problem samt avsaktningar, man får vara på honom ofta för att han ska hålla tempot *suck* Men öronen spetsade frammåt för det mesta (eller spejandes runt i kring ;)

Väl hemma blev det yllefilt på med halstäcke öve å ut i hagen :) Kan inte FATTA att dom REDAN vräkt i sig 1 bal! Tog typ 2 veckor denna gång!! :O Men nu blir det ransonering ist, för som Tessan sa: "Vi blir ruinerade!"







Brrrr


Videoblogg!



Sen så blev det julpyntat i dag :)




Så mysit!

Till helgen blie nog glögg å lussebullar i stall-köket!
Eller vad säger du Tess ;)

Damp-Zeb!

Fattar inte vad det tagit åt honom den senaste tiden!? Han har alltid haft en räv bakom örat och kunna busa till det på ridturerna ibland, men inte ALLTID! :O

Igår så red vi som sagt en kort tur, jag/Zeb, Tessan/Recke och Maria lånade Quda :) Blev en väldigt kort och lugn tur så jag red barbacka. I börjar var han som vanligt lugn, men blev mer å mer taggad och liksom "ser sej bakåt" känns det som, han sneglar bakåt å laddar farmmåt (?) Han höll riktigt på att skrämma slag på mig då han flög i luften av att Quda halkade till och det lät "ritsh"! Trodde nog att hon gjorde en rivstart ;)

Jag TROR att han reagerar på kraftfodret... Han får idag förutom sin havre 0.5 KRAFT GROOV 60. Det är ju inte direkt det kraftigaste ur sortimentet och jag ger honom det för att kunna dels klara vintern ute samt ville jag ha honom lite mer "frammåt"... Eh...tror jag ska skippa havren i veckan å se om det blir nån skillnad... Sen så ska han få ha en liten vilo-vecka. Tror han behöver lite mogen-tid ;) Passar bra nu då det är MASSOR att göra hemma :S

Imorrn blir det därimot en tur då jag har stallet på morron OCH kvällen.



Maja å Zeb idag - TJOHEJ!
;)




P.s Zebs gam'matte Lotta från Hummelholm kommer nog och hälsar på snart :D


Alva ♥ Quda = SANT!

Foto M Kuusela









Lady har påbörjat inkörning, och det går SUPER!






Tur i snön :)

Maria L hängde med oss ut på ridtur idag på Quda så vi blev en hel liga på 3 ekipage :) Rekylen är ju lite raskare i takten än ponnysarna så vi höll oss i täten och vände om några gånger eller gjorde halter för att vänta in "sniglarna", haha fast trevligt var det :))) Tyvärr missade jag alla roligheter Zeb höll på med där baki så det får Loella skriva mer om.

Vi red efter en stig i skogen och vips sjönk rekylen ner till knäet på vänster sida men trots obehaget fick vi oss upp lätt och smärtfritt :) Är så härligt att fara efter stigar speciellt nu när det är vinter och träden är klädda med naturens alldeles egna julpynt. Man får verkligen julstämning på en helt annan nivå då.

Tina (Reckes ägare) och hennes söta lilla tösabit Amanda följde med idag och hon fotade en del så jag hoppas vi får korten så vi kan lägga upp dom här ;P Peppar henne att köpa hus här i Bureå så kan hon hänga med oss på turer + att vi får chansen att träffa henne oftare, så håll tummarna att det biter :)

Nu ska här vilas lite innan vi får huset fullt av pokergalna folks.

Ha en fortsatt trevlig helg :)

Nu så kanske!? :)

Uppe före tuppen idag å jobbat 2 timmar, hem å sätta igång en brasa och slänga i sig en filtallrik - NU SÅ kanske jag ids förtella om gårdagsens ridtur!?

Målet var alltså att klättra lite med Zeb. Tänkte skritta fram honom riktigt ordentligt först, hela rakbanan. Han var slö i början, som vanligt, och jag fick väcka upp honom ngr gånger. Tillsist kändes han så pass frammåt att vi började jobba lite - skänkelförflyttningar över vägen och vänster/höger öppna. Gick super och han kändes fin.

Men då vi kom till början av rakbanan så PALLnitade Zeb! Han stod å stirrade och blåste upp sig, låååångt borta såg jag ett rådjur som försvann in i nåra buskar. "Ja ja" tänkte jag, "Nu har du kikat färdigt" och kommenderade "Frammåt marsch!" Han VÄGRADE! Började backa i 190km/h, kastade sig runt och försökte rusa hemmåt osv. Men jag var bestämd och STENHÅRD! Det VAR nu bara ett håll som gällde! Tillslut började han skritta igen, för att pallnita igen på samma ställe *Suck!* Samma procedur igen men denna gång svängde han lite på rumpen och backade ner i diket med bakbenen. Jag höll på att ramla baklänges över arslet på honom, men fick i sista sund tag i manen med ett högt tjut! Mitt tjut fick Zeb att studsa upp ur diket så jag flög fram på halsen! NU var jag heligt FÖRBANNAD!! Och det fick han veta också! Så efter lite bråk med pisken och en VÄLDIGT bestämd och sträng röst så hoppade ha frammåt i trav. Jag lät honom hållas och berömde massor, men han kändes som en stålfjäder...

Väl förbi pumphuset så kändes han avslappnad igen och jag focuserade på att hålla honom rakriktad (han är vinglig som en 9 månaders shäfervalp ;) och halvhalter. Plötsligt åkte huvudet upp på honom och traven blev väldigt trevande... Vi började närma os skjutbanan och han tycker att småhusen där är läskiga... Men jag försökte att sitta emot i hopp om att hålla honom i trav hela vägen förbi. DÅ - slänger han sig runt och jag LOVAR att jag stod RAKT UT i ena stigbygeln :O !!! Var säker på att flyga ev eller att sadeln skulle snurra, men tog mig tillbaka i sadeln. ÅÅÅHHHH så irriterande!! Men denna gång var han mer lättövertalad och vi tog oss förbi utan problem sen *SUUUCK*

Sen blev det att klättra upp 2 ggr i galopp, skrittade sedan runt vägen ovanför och långa backen ner igen, trött kille :) Resten av vägen så skärpte han sig, och vi tränade på halt/stå still - herrn har dåligt tålamod... , och galoppfatningar. Fick till EN klockren vänster galopp :D Men han behöver ett par försök på sig, verkar nästan som om han har lite långa ledningar och hinner inte riktigt tänka på hur han ska placera hovarna ;) Plutten ♥

Väl tillbaka i stallet fick jag skynda mig att sadla å tränsa av och in med honom i boxen. Han var rätt svettig och han rullade å kliade sig så han höll på att riva hela inredningen *haha!* Sedan svampade jag upp honom, på med yllefilt, svett-täcke å termo täcke å ut till maten :) Senare på kvällen så var han varm å torr!




Skrev ett låååångt inlägg...

...om dagens ridtur (Zeb vaqr INTE snäll!) Men det försvann och du är jag för trött för att orka berätta om det, kanske imorrn? Men ett tips till Maja imorrn, rid med ett spö ;)
Men ikväll har jag varit dit en sväng och bytt till bättre brodd och testat sitt nya täcke :D Det passade bra och var jättepluffsigt å mysit ♥ Fast Zeb var inte så impad....   Bilder kommer då J fixat internet i huset.. Less nu...

Trötter....

Blev som sagt ingen ridning ikväll. Jag är SÅ trött plus att det känns lite osäkert att rida i mörker halvdöv, och med mössa på, hjälm + hästarna knirr-knarr mot snön så hade jag å Tessan inte kunnat "umgås" nått från hästryggen... Känns som mitt favvo-ord just nu är "Va!?"
Nä, men fy vad jag tjatar å gnäller om mina dumma öron och om hur trött å slut jag är! SÅ tråkigt!! LOVAR att dra ner på det from NU! Och bara uppdatera om att jag börjar bli piggare ;)

Iaf, mockade åt Alva idag så hon skulle hinna ut i dagsljuset innan middan. Qudas ben var tydligen riktigt fint idag :D Ska linda av en snabbis imorrn och kolla läget... Strödde ut 2 spånbalar åt tanten, tyckte det var lite tunt underlag... Pissmärr ;) Fyllde vatten i hennes nya ROSA vattenkar ♥ och fyllde höpåsar. Svårt att väga då höet är utomhus, men 3 kg är rätt lätt att "ha på känn", värre med 2.5kg , typ...

Zeb fick komma in å äta å mysa, han e så go ♥ Sen fick han på sig ett termotäcke under och vintertäcket ovanpå, varmt å gott! Fick leta efter grimman i hagen, han har visst kliat av sig den *hihi

*
Har stallet imorrnbitti - så då blir det en tur till klätterbacken! Känner mej SÅ peppad på att kondisträna honom nu, tjockisen ;) Vovvarna ska få haka på, fast jag lär bli galen på dom...

Freeeziiiing *brrr*

Konstigt termometern visar bara på drygt 6 minusgrader och det känns som minst 15 är så frusen just nu så det är skrämmande. Men turligt nog vänjer man sej och när det börjar gå mot vår och temperaturen visar samma känns det som rena rama sommarvärmen :)

Vi bestämde oss för att ta en mysardag med våra poar Loella och jag. Så det blev uppborstning, ryktning, lite massage i boxen och sen på med nya vintertäcket under det gamla och så på med den "älskade" halsen (Recke diggar inte den) och ut i lösdriften för att träna lite och det funkar riktigt bra nu :)

Känns som det var en evighets evighet sedan jag och Loella var i stallet tillsammans senast fast när man tänker efter var det ju bara sen i söndags, haha :) Härligt att man trivs så bra ihop och har så roligt så tack go gumman för en trevlig stund i stallet :D Hoppas du kan sova trots mina fina spökstorys :D

Orkar inte!

Orkar I N T E vara krasslig längre!! *mutter* Men är det... *suck* MEN, tänker STRUNTA i det!
Ikväll blire en tur med Tessan å Recke igen, känns som evigheter sen :D Tänker be en stilla bön att Zeb är på sitt "mjuk-å-fin" humör :) Tror inte att jag orkar bråka nått med honom idag... Såg på Majas blogg att han töntat sig med henne igår ;) Och i förrgår var han på "hopp-å-studs" humör - så kanske han är lugn å fin idag :)
För övrigt så är det en sån där "ingen-tid" vecka *suck* Vi har börjat flytta in i huset och det finns M A S S O R ! att göra! Ska gulli-gulla med Maja om hon har lust att ta honom även på fredag. Då tänkte jag försöka jobba mina dubbla pass + kanske hinna nått därimellan!?
P.s PAKETET HAR KOMMIT!! Tjoho :D






PUSS!!

Förmiddagsmys i stallet :)

Lämnade barnen på dagis vid 9 imorse och gick sedan iväg till stallet tillsammans med min bråkstake till hund *morr*. Innan vi var framme var jag blöt i svett inte utav själva promenaden utan av att min "kära" Foxy höll på slita armen ur led och jag fick gå och vara arg hela vägen. Jag är dock inte så farlig då jag blir arg och det vet väl den damen om så inte brydde hon sej inte. Och att jag dessutom hade värk redan innan gjorde ju inte saken bättre.

Min stora plan var nämligen denna: Fara till stallet, sitta i stallcafeét och plugga, käka nån macka sen ut och rida... så här blev det: Gick in till Maria som var hemma idag, fastnade givetvis där och blev bjuden på lunch... sen upptäcker jag att klockan rusat iväg och jag skyndar mej ut till stallet... longerar istället för att rida (pga värken) och går en liten upptäcksfärd runt gården med go gubben :)...

Just ja glömde ju det komiska, haha: När jag ska hämta in Recke spänner jag ihop den nedre tråden med den övre och går in. Hästarna står bland träden och jag börjar gå ditåt och båda kommer mej till mötes. Jättekul, tänkte jag, nu ska Zeb(ran) tränga sej förbi Reckes söta rumpa igen... Zeb går lite före oss och när han är framme vid öppningen kastar han sitt huvud bakåt och tittar mej rakt in i ögonen (som säger HAH), så böjer han ned huvudet och springer under trådarna... Suck... Skickar sms till Loella: HJÄLP ZEBRAN ÄR LÖS!!! Eftersom han inte är svårfångad var sms:et med glimten i ögat. Skogstrollet älskar ju mat så självklart gick han till hösilagen utanför Lady & Qudas hage så jag kunde i lugn och ro ställa in snäll killen i stallen och hämta busfröet vid höet, haha... Han är för gullig den där Zebran :D

När Recke käkat och jag donat lite med honom gick jag ut till hagen för att träna honom att gå in till lösdriften och dricka. Står därinne med en frustande häst och till slut böjer han sej fram och dricker några klunkar så jag tänker: "Yes, nu har han insett att det inte var så farligt iaf!" Knäpper lös grimskaftet och börjar gå ut därifrån när jag hör dundrande hovar och Rekylen försvinner föbi mej som en oljad blixt, han stannar sedan och tittar på mej med ögon som säger: "Är du galen, du kan ju inte lämna mej därinne själv heller?" Blir mer träning imorgon, och då ska jag inte vara för snabb med att släppa lös honom och lämna platsen... tur att man lär så länge man lever :D

Ha nu en toppenkväll :D


Lill-nosen ♥

Idag kommer Roffe plutt hem igen ♥
Saknat honom MASSOR!!!
Mattes lill-gosse-puss-mini-nos!

Han har sanneligen haft det bra hos syrran &:Co i Piteå,
men Theres no place like Home ;)





Det var tuuugnt att ta sig till stallet imorse :(
Vaknat flera ggr inatt och mått PYTON!

V I L L  B L I  F R I S K  N U ! ! ! !

... och en taggad kille till :)

Härligt är bara förnamnet på min och Reckes tur iafton :) Han var verkligen på G och så även jag :D Kortade stiglädrerna med ett hål och det blev perfekt nu tappas inga byglar i travet mera :D Tränade på galoppfattning och precis som Maja sa går det lättare att komma in i galopp från skritt än från trav då måste  han verkligen rusa sej in i galoppen och med min kondis (eller frånvaro av kondis) blir det aaaaasjobbigt, haha. Nu hittade vi verkligen en stil som passar oss båda (tack Maja). Tränade även halvhalter och det gick finemang :) Var både härligt jobbigt och härligt mysigt på samma gång, måste verkligen få igång min kondition igen och lyckas med att sluta röka.

Imorgon tar jag skolböcker, mini pc och matsäck med mej till stallet direkt jag lämnat barnen på dagis så kan jag sitta i stallcafeét och plugga. Ska sköta husfolkets hund och tänkte även passa på att ta en ridtur i dagsljuset då jag tar lunch läääängtar :D

Ha en underbar kväll :D

Taggad kille :)

lev ett väldigt kort men intensivt ridpass på legdan. Zeb var TAGGAD! Han är lite lustig ibland :) På vägen dit så var han så seeeg i skritten, men så fort vi kom ut på legdan å jag kortade tyglarna så började han studsa i sidled (!!) blåste upp sig mot skogen, kastade sig och höll på - ALLTID mot stallet oc ;) Det gäller att passa upp, för om han lyckats få halsen rak i det läget, då är det full galopp! :O

Men, han lugnade sig och började jobba riktigt fint på volten, kunde skritta samlat och sakta och verkligen ta det steg för steg :) I traven var han lite vinglig, men fin ändå! Bytte varv ofta och han kändes betydligt bättre i vänstervarv idag :D Testade ngr galoppfattningar och han tog förvänd galopp i höger varv :O !! Har typ aldrig hänt! Sen gjorde han jättefina fattningar i båda varven ♥ Han har verkligen börjat haja vänster galopp nu, även om han blir liiite stressad av det, lill-plutten ♥
Gav mig efter det då han var SÅ duktig! Ville inte heller svetta upp honom, så att han kunde få gå ut i hagen torr å varm efteråt. 
Sen blev det att koppla om sladd-skrället till vattenkaret - så F-N om det inte är funkis nu!! GAH!!
,
Från i somras - finast!


Lunch inlägg :)

I går var det full rulle i stallet - som Tessan redan förtellat om. Presenningen skulle upp under vindskyddet, de eluppvärmda vattenkaren skulle monteras plus att det i lösdriften dessutom skulle "Zeb säkras", så jag fick bygga in det i hörnet :) Säger bara - Lastpallar is the shit! Man kan ju bygga vad som helst med sånna :D
Nu återstår bara att se om vattenkaret är kopplat rätt *gulp*

Rekylen tyckte att presenningen var såååå läskig! Han blåste upp sig mot det och sprang runt och kvastade i hagen *haha* Han var jättetörstig och försökte typ sträääääcka på sig, men nådde ju inte in till vattnet såklart. Jag lät honom dricka ur en hink och släcka den värsta törsten, sen får vi hoppas att han lär sig att gå in där ändå! Idag är det ju strålande sol, då kanske det inte ser lika läskigt ut ;)
Zeb därimot, gick direkt och åt hö (såklart) å en stund senare gick han fram till presenningen och snusade på den, sträckte mulen så låååångt upp han kunde nå *söt* Får hoppas att han inte ser den som en ny "leksak" bara....

Det känns i kroppen att jag har "blundat" för min förkylning... Blir INTE bättre! Men håller modet uppe med Alvedon. Kanske inte det smartaste... :/ Ska AR rida Zeb idag, så det blir rätt lugnt, imorrn ska vi till Piteå och HÄMTA ROFFE!! :D :D ♥ Då blir det ju också lite "vila" - Maja ska rida Zeb då :) På onsdag blir det nog vila för både honom och mig.... Om det inte blir en tur med Tessan å Recke då :)

Stalljobb :)

Imorse sken solen här i Bureå så vi tänkte ta oss en härlig solskens ritt men innan vi kommit till stallet hade snön börjat dala ner och solen var spårlöst borta. Min "psykovärk" hade satt sej i knät + även handleden så jag kollade med goa Maja om hon kunde rida Rekylen idag och det ville hon gärna göra :) Vi andra fixade på med lösdriften, satte upp en jättepressening så dom får mera lä och skydd. Loella trixade med våra nya elhinkar hon borde bli elektriker, haha :) Snyggt blev det men fick just sms att Recke tycker det är nalta spookie och vill inte gå in där, förhoppningsvis gillar han det hela bättre imorgon. Ridturen gick bra och Maja kom på att han är lättare att få in i galopp från skritt än trav hon är riktigt dukitg :) Tack än en gång för att du tog ut honom :D

Kommer bilder senare på lösdriften måste vara dagsljus så det blir bra :)

Tänk att Loella och Jarno klarade sej utan att bli uppätna av husspöken, riktigt skönt ;P

Imorgon ska jag ut och galoppa nalta med go gubben :)

Ha en toppenkväll nu folks.








* Psykovärk = Värk som flyttar sej från en dag till en annan och gör så f-bannat ont :/


Favorit i repris :D

HISS!!






DISS!!







HAHA!!

Den bjuder vi på ;)

P.S!!!
ALVA! - Var är bilderna från igår???



Hm, tog åt mej lite...

Har ju inte direkt skrivt speciellt mycket alls på sista tiden, blir så ibland då man har fullt upp med annat. Men det är trist när det inte blir några uppdateringar på bloggen och Loella ska ju inte behöva skriva allt hela tiden.

Så vad händer här då? Jo, idag lät jag gubben löpa lite fram och åter på rakbanan han var ju så otroligt peppad igår och yes även idag :) Grejen med både mej och min goding är att vi är rätt skvätträdda (haha, snacka om ett snyggt par) vi återfår fattningen rätt snabbt igen bägge två men några infarkter inträffar för oss båda varje kvällstur vi beger oss ut på. Så det är spännande färder och allt ser ju rätt spännande ut också när det är mörkt ute, haha. Trivs otroligt bra med Recke och han verkar trivas lika bra med både mej och Moa. Idag snackade jag med Moa om att hon och min kära svägerska skulle kolla om dom fick ha Wirex (en fullblodsarab som vi känner sedan tidigare) på foder. Hon säger: Men Recke då? och jag svarar: Han sköter jag om ;P Moa blev rätt sur och gick inte alls med på mitt förslag vilket faktiskt känns riktigt bra då är ju Recke rätt häst även för henne :)

Hur som helst jag racade lite med Recke och han fick sträcka ut sprang så snabbt det går i trav utan att börja galoppera, lät honom helt enkelt välja farten själv och njöt av vinden som susade förbi mina öron :D När jag kom till stallet fixade vi dit longerlina och Moa hoppade upp i sadeln. Eftersom jag inte har så lätt att pusha damen i fråga tog Loella över och gav henne helt enkelt en kort lektion och fick Moa att sätta igång honom i trav och sedan sakta ned bara för att hon ska vänja sej. Gick ju super :D

Imorgon ska vi fixa lite mera i lösdriften ska bli mycket spännande :)

Hoppas Loella & Jarno sover gött i nya huset inatt och att inga husspöken käkar upp dom ;P

bild

Sleep Tight :)

Hej hopp i galopp!

Red på det 2-delade bettet idag då jag skulle galopp-intervalla Zebbisen. Jag gillade det inte riktigt. Han blev tung och "bet fast" i höger sida, otroligt irriterande! Och det var väl eg inte det smartaste att ha ett så milt bett då vi skulle galoppa, men men ;)

På väg från stallet så var han seg och gick med "hand-bromsen i", vinglade över vägen och försökte vända om ibland. Det släppte dock efter första galoppen :) Just innan jag skulle vända hemmåt igen så tänkte jag korta stigbyglarna lite, men då började han blåsa å trippa och vägrade stå still! Så jag sket i stigbyglarna och vände om. Fattade galopp och lät honom löpa! Tills han körde ner huvet å började bocka... Han hann ta ngr bocksprång innan jag ens fattade vad som hände *hehee* Jag satt RAKLÅNG och försökte få upp huvet! Lyckades och sedan höll vi oss till "kontrollerad" galopp... Jäkla tur att jag inte hade kortat stigbyglarna, då hade jag nog dykt över huvet på honom... ;P

Han blev väldigt trött så det blev ingen lång runda, men 2 höger galopper och 2 vänster (!!)


Man blir svettig å trött av att jobba :)
Jag veeet, sämt bild!



Naaaw! Mys ♥


Ikväll håller vi på att flytta in i det nya huset *jippie!!*
Så uppdaterandet kommer nog INTE att ligga på topp innan vi fått igång internet osv..

Men jag HOPPAS att de övriga kan få tummen ur arslet å skriva nått ;)

:D

StOOOrt smile!
Var UUUUuuunderbart att rida min Zebbis idag :) Blev en tripp till Daniel Sten å tillbaka. Rekylen låg lååågnt före hela tiden och i början låg Zeb...sist... Sa till honom att det är lite pinsamt att den som är yngst är latast! Och det verkade ta, för resten av turen var han laaaaaddad! TUR att jag inte red barbacka med mina glidiga täckisar ;)

Quda var också på tårna å trippade så fint ♥ Alva fick prova trava en längre bit idag och det såg jättebra ut :) Dock är benet inte helt bra... Inte alls lika varm, men lite svullet *suuuck* Nåväl, hon haltar inte iaf :D

Imorrn ska Zeb ut och få galoppera av sig lite (om jag inte är total-däckad av kvällen...) Och Quda ska få dra däck igen. Vicken kul-mage hon har fått *hahaha*

Nu ska jag knäcka en toblerone och en 33cl Coca cola :P
Bye!


Snart!

Snart så sitter jag på Zebs rygg igen ♥ Känns riktigt jobbigt att ha suttit hemma i en vecka!
Är väl inte riktigt 100 kry än, men proppad med alvedon å laddad med nässpray så ska jag nog palla ngr timmar ikväll :D

Blir en tur tsm med Alva å Quda och Tessan å Rekylen. Funderar på att rida barbacka, men vi får se.

*Atjchooo!!*


P.s Anneli fixade nya höbalar idag - GREAT!! JISSES vad dom ÄTER! Quda å Lady är fan värst :O Men R å Z ligger dom hack i häl... Funderar nästan på att köpa in ngr sånna hära ;)






Hihi!

Lille vännen min...

.. Verkar inte riktigt trivas ute i detta väder :/ Har beställt ett gos-å-mys täcke åt honom idag ♥


PRISET → 595 kr! Say whaaat!?
:D

Bett??

Har lite funderingar kring olika bett på Zeb.

Jag fick rådet av ägaren att alltid rida ut med ett skarpare bett, då han kan bli väldigt stark om han vill. Vilket är helt sant! Hittills har han blivit riden på ett Liverpool-bett eller en AR-stång:





Båda dessa är rätt skarpa!

Liverpool-bettet har jag alltid satt i de mittersta hålen.
Hade innan på det snällaste, det närmast ringarna - MEN, då han körde upp huvuet och försökte bralla iväg,
så VÄNDE sig bettet i munnen på honom :O Jag fick lite smått panik att nu skulle han skena hem....

Har även funderat på att använda detta bett då jag ska börja köra honom, men är inte säker.
Ägaren berättade att han är ÄNNU bättre på att "krulla ihop" sig vid kördning.
Ev får ha ha ett rör på sig under käken då... Läskigt att inte kunna komma åt hästen annars :/

Den Akademiska stången rider jag minst med. Det blir framförallt om jag ska träna AR såklart,
och då rider jag mest med bridong-tygeln dvs, den snällare :)

Till saken hör nu att jag inte är riktigt nöjd med Liverpool-bettet. Det känns lite för skarpt! Ska börja rida honom på ett vanligt två-delat också. Vid dressyr och markarbete på legdan tex. Maja har testat en gång och tydligen så blev han rätt stark och tung i början, men mjukare mot slutet :)

Men vill fortfarande ha ett lite vassare att rida ut på. Funderar nu på ett jaktkandar eller ett pelhambett:



Tips emot-tages TACKSAMT!! Har jag helt fel, Liverpool-bettet kanske är det snällaste av dom? Personligen så tror jag att jaktkandaret är snällast, verkar ha kortast "skänkel". ???


Eko..o..ooo?

Ja, här vare dött! Mitt bloggande ligger inte på topp just nu, orken tryter och det kluckar å spränger i öronen :( Käkar penicillin 3 ggr/dag á 2 tabletter/gång = magen är också paj :'(
Mina medbloggare verkar också svikta i sitt bloggande just nu, trist med true. Så äre ibland, att det IRL life tar överhanden ;)

For iaf en snabbis till stllet i em då vi skulle hämta Alva. Qudas ben så inte roligt ut! Bulligt å svullet, men inte särskillt varmt :/ Lindade på Bot igen. Får se hur detta slutar... Kanske vet. igen??

Sen pussade jag lite på Zeb ♥ Hans täcke var genombött vid halsen å bringan, så jag tog av och lät honom vara utan. Tror att han fixar det :) Skulle ändock vilja köpa ett vintertäcke med hals åt honom, but the money is al gone för tillfället *suck*




Inte pepp!

FY F******N va jag mår PÄRK!! Är så tacksam att söta Maja kan ta hand om Zeb ibland, dessutom så rider hon honom SÅ bra :) Känns skönt!

På lördag är det AR kurs igen, men jag funderar på att skippa det :'( Sist vi var med så hade jag samma h-vete med mina öron och hörde INGENTING! Dessutom ska vi ev börja flytta sakerna till huset i helgen *WOHO* Och OM jag har nån kraft kvar efter det så vill jag nog rida ut å mysa i snön, kanske barbacka :)

Thanks!


Ovisade bilder - i brist på annat :)














Elise 11 år gör NH på Lady 1 år
SÅ DUKTIGA!



Rekylen-matte-puss!



Min "sminkade gris"
;)





Perra ville också bli pimpad!
haha!
SÖT!

Men "tjohej!"! Eller så inte...

Ont. Oooont i mina öron :'( Sååå less på att ALLTID få öron problem om jag blir det MINSTA snuvig *mutter* Så även då förkyld. Mest täppt i näsan och känner mig allmän "ruggig". Men snart kommer väl hostan å slemmet och blä!

Iaf.

Här var det inte mkt uppdaterat på ett tag :/ Och det märks på statistiken. Trist! Kanske skulle köra nån typ av frågestund eller nått snaart. Tessan? Alva? (Ida?) - vad tror ni om det?

Iaf. Igen.

Igår blidde det som sagt en ridtur tsm med Camilla å Johanna å deras fina varmblods-pojkar :)
Blev en rätt kort tur, men lagom. Mkt trevligt var det! På vägen tillbaka till stallet så plockade jag upp Lukas som handhäst ♥ Gick betydligt bättre än med lilla Lady som bara tvärnitade, men var tvungen att hoppa av och leda tillslut för Zeb å Lulle var som två syskon som inte kunde låta bli att retas å ge varandra ett tjuvnyp hela tiden - så det gick tillslut inte att styra! Haha :D

Tillbaka i stallet så stod nästa häst på schemat, Rekylen. Lovat att motionera honom åt Tessan idag som OCKSÅ är förkyld :( Men han hade HELT andra tankar! Fick börja med att jaga honom i hagen :O Så fort han såg att jag hade grimskaft med mig så såg han nästan rädd ut och skyggade undan.
Jag försökte enligt konstens alla regler. Gick efter honom, försökte parera bak då han vände undan, testade tom en typ av "Join Up" inne i hagen - men insåg att jag hade för ont om tid för att kunna slutföra på ett bra sätt. Det slutade med att jag med hjälp av en lina kunde stänga in honom under lösdriften, då han insåg att han inte hade nånstans att ta vägen så gav han upp!

Efter det så struntade jag i att motionera honom, utan pysslade bara om honom, gav lite massage å en morot :) Vill att han ska kunna lita på mig mer innan jag börjar kräva nått. Kanske han minns turen över diket sist? Hualigen :/

Rekylen hade lite sånna tendeser där han stod förrut. Då vi var och tittade på honom höll vi inte på att få fast honom :O Men sen han kom har det blivit bättre, och framförallt me Tessan! Han springer som aldrig undan för henne :) Det har verkligen klickat mellan dom två - och det är väl egentligen huvudsaken ♥

På eftermiddan så kom tillslut hovis för att fixa till Qudas framskor - nu har hon RÄTT storlek och snösulor fram. Kanske benet läker ännu bättre då? Sist hade hon Bot på över 8 tim och då hade hon sett jättebr ut! *håller tummarna*
Efter Quda så var det Lukas tur! Hovis lyckades få till ojämnheterna rätt bra, men ena bak är fortfarande lite sned. Han rek skor på och trodde det skulle gå till sig p¨en 3-4 månader, alltså ngr verkningar till. Sedan kunde han även lokalisera varför Lukas är halt! Han HAR ont i hoven, troligen hovböld :( Så ikväll ska jag dit och hjälpa Linnea att läga ett våtvarmt omslag runt hoven - förhoppningsvis så kryper "den j*veln" ut då :)



Buspojkar!!


Arkivbild


Stall-ledig..

..och jag tycker det känns skönt! Blev trots allt 7 timmar igår + att jag jobbatr hela helgen. Tycker man får vara lite slö en söndag-kväll då ;) Båda pojkarna skulle vila idag och Tessan har varit å fixat vatten. Eg skulle jag dit å möta hovis som skulle byta skor på Quda och kolla över Lukas hovar, men det blev flyttat till imorrn em. och det kändes bara skönt :)

Därimot var det INTE skönt att köra fingret rätt in i väggen så det vek sig FEL och värker å bultar nu :( Men laddar ändå för en ridtur med Johanna å Camilla imorrn! Får väl rida med enhandsfattning ;)



Vill även nämna att jag är så SUUUUR på Hööks >:( Beställde ju ett grönt schabrak med tryck därifrån tsm med Camilla, och då paketet kom var det just det schabraket försenat med typ 2 veckor! PRECIS som då jag skulle beställa det själv, men valde att avbeställa det då. Och nu är det försenat IGEN med typ 2 veckor till!! Why!?





Till sist...

¤ Tessan ¤

Vill att du ska veta att att jag tycker att det är
så otroligt roligt att få lära känna dig!
Du å Rekylen förgyller verkligen min tillvaro i stallet,
och annars också :)

Kram!



Morgonmys med frukost i stallet!

Den bjuder jag på ;)
Haha!



Videoblogg nr 3!


"Sin reflex-värme-rump-rump-värmare"
Haha
:D








YO!
My name is...!





Haha!
Kram

Mys Pys :)

Blev som sagt en kvällstur med Tessan å Rekylen :) Red till Torpet och tillbaka, grymt mysigt då de snöade hela tiden! Dock var min knän kalla å stela som rostiga gångjärn efteråt..Men men - ändå skönt med lite vinter :D

Zeb var "konstig" idag, riktigt trött! Snubblig, hängde tugnt med huvudet. Uppe på ridbanan försökte jag mig på lite galoppfattnings-träning, och han ville knappt fatta höger galopp :O
Han var inte överdrivet svettig, men blev snabbt andfådd. Tjockisen min *haha* Väl hemma i stallet igen så stod han och sov i linorna medans jag pysslade, har typ aldrig hänt! Lillvännen, jag gissar att det var hårt att gå dubbla pass igår ;) Tror tom att han hade lite träningsvärk.

Nåja, imorrn blir det ännu en längre tur, efter vägen mot Ljusvattnet bort till avrättningsplatsen med Tess å Recke och  Johanna skulle haka på med Gulden, superkul :D Sen ska Zebben få vila på söndag ♥




Uuuuunderbaaaart :D

Haft en urhärlig tur ute i skog och mark, bebyggelse + ridbana tillsammans med självfallet Recke, Loella & Zeb. Recke fjompar sig lite när han ska gå över broar och han hör sina egna steg eka, haha eller när det står en soptunna där han inte förväntat sig en. Men han är snäll och lyssnar direkt inga tokigheter med andra ord.

Väl framme på ridbanan träffade vi på Mimmi och tog en snabb rökpaus och lite surr med henne, mycket trevligt :)

Sen ut på banan en stund och jag körde westernstyle och han fattar direkt. Fick honom att gå på volt enbart med hjälp av vikten och helt utan att använda tyglarna. Red i trav a la western och fick honom att gå skitsnyggt exakt som en westernkille ska göra är så himla nöjd att han har sådana potenial :D

Vi travade på rätt mycket och ska jag vara helt ärlig känns det som om jag har en hel häst mellan benen fortfarande :O

Imorgon blir det morgontur till (håll i er) Avrättningsplatsen, buhu :P

Sleep tight :)

Besöksrekord!

Den 31/10 hade vi vårat högsta antal sidvisningar! 176 gånger hade våran blogg kommit upp på nåns dator! jippie!

nu förklarar jag tydligt

Den  31/10 hade vi:

71 Unika besökare och
176  Sidvisningar

ni som har blogg.se förstår nog,
så ni som inte har blogg.se kan be någon som har det, säga det som jag försöker förklara om ni inte förstår för jag är ganska dålig på att förklara!

oj nu vart det rörigt! men fråga genom en kommentar om det inte går att läsa ;)


See ya!
/Alva

B I L D B O M B - gamla mobilbilder;)


Jag brukar skriva inlägg utan blider med text men här har ni ett inlägg utan text och med bilder!




Quda har varit hos frissan



Quda gillar hö



Hopp med gam'matte Ida;)



Dock lite suddig men..



Afrokrull:D



Zeb♥Bamse



Duuktig! Elise och Lukas



FAIL!!


Lukas♥Zeb


Stallkisse nr 1 och 2



Zeb♥Quda


MISS U ROFFE!♥


Fleem!






Flätad;)



Zeb ♥ ganska många! hehe


¥o ¥o

Alva



Vad betyder det eg...

...då det står längst ner i annonsen:
"Priset diskuteras med rätt köpare.

Pris; 40 000"
FET chans man har att pruta nått då!

Klure-lur...

*klurar klurar*

VARFÖR ska det vara så svårt att hitta en fin d-ponny för en "normal" summa alt foder? Finns jättefina varmblod ect, men det passar inte riktig till våra ponny-brudar Maja å Alva :)

Tanken är att hitta en som ska vara lite utbildad så dom har ngt att jobba mot och utvecklas med, men trygg å säker. Sen skulle vi vilja hitta nån mer att ha med Quda. Nån liten häst-tjej som inte har så höga krav :) Som vill pyssla mkt och rida ut på lugna skogsturer, mot del av stallhyran/mån. Finns du??
Men det är väl eg ingen bråttska. Tillsvidare får Quda ta det lugnt och brudarna får rida Zeb emellanåt :D



Sen så klurar jag på Zebs..eh..hull :) Vet inte om det är vinterpälsen eller men han ser JÄTTESTOR ut nu :O
Idag fick han gå 2 pass, och tror han ska få fortsätta gå dubbelt vissa dar. Och sen så MÅSTE jag fixa en sele!
För nu går han på fritillgång med Rekylen, och det är SÅÅÅ skönt! Och ska få fortsätta med det, MEN då måste motionen ökas på rejält!


Bild från annonsen i somras


Efter betet i somras
Foto Tove S






Mattes tjockis
:)

Mörkerritt :)

Underbart är bara förnamnet för min och Reckes myspysar ritt i mörkret :) Har äntligen kommit underfund med hur hans trav fungerar så nästa tur blir det definitivt galopp också, längtar :)

Han är lite mörkrädd och fjompar sig lite nu och då men det är absolut inga problem han svarar så himla lätt och jag känner mej stolt som en tupp när jag sitter där på  hans rygg :) Alla verkar dessutom känna till honom så man får kommentarer som: "Men är det självaste Rekyl Sund?" elller om någon frågar vem är den där hästen och jag svarar: "Rekyl Sund" säger dom: "Va? Är det självaste Rekyl Sund!" haha... så tänk att man rider omkring på en kändis poa, hehe :)

Ha en toppenkväll själv ska jag en vända till till stallet och göra natten :D

Ridningen då!

Ja, hann ju inte rida så mkt som jag tänkt - och inte hoppa nått heller. Men men, huvudsaken att Myra å Linnea klarade sig :)

Vi pimpade till Zeb idag, tanken var att han skulle se ut som en "rid-ponny", men han såg mest löjlig ut *haha* Löjlig, men söt ♥


Alva fick börja med att rida. Vet inte riktigt vad hon tyckte :) Han är lite svår att rida på volt, man måste stödja och parrera rätt mkt, men vissa stunder glimtade dom till ♥ Han försökte även att kastade sig undan, och Alva klarade av det gallant :D

Sen hoppade jag upp. Han blev rätt taggad å jag fick bråka lite med honom - bara i vänster varv ska tilläggas! Men med lite korrigering så slappnade han av och gjorde två superfina vänster galopp-fattningar! Då gav jag mig och tänkte hoppa ngr skutt. Men som sagt, kom aldrig så långt.... :/













Min lille köttbulle buse!


P.s!
Ska testa att rida med ett vanligt tränsbett nästa gång.
Han krullar ihop sig så mkt...

"En olycka kommer sällan ensam..."

...brukar man ju säga. Och det kan jag då lugnt skriva under på!

  1. Rekylen sticker över E4:an 2 ggr!
  2. Dagen efter får Perra en elstöt av stängslet och med ett YYYL försvinner han fråg stallbacken!
    Vi far med bilen i tron på att han sprungit hem, då ringer Anneli som är på väg till stallet och har hittat honom uppe i byn! Något stressad hund som vi får tillbaka....
  3. Alva flyger av Quda, som galopperar hem. INTE bra för hennes ben! Men det verka ha klarat si rätt så bra...

  4. Och idag så hamnar Myra under vagnen och blir liggandes på sidan
Det som hände var att jag å Alva höll till på legdan med Zeb, hade just värmt upp och skulle börja skutta över ett hinder som vi byggt. Då kommer Linnea och kör Myra med speedcarden. Vi hojar å hälsar, Linnea gör halt och jag börjar rida mot dom. DÅ blir Myra rädd - kastar sig runt, halkar omkull med ena benet under sig och det blir tjorv med skaklar, vagn, sele å häst!

Jag kastar mig av Zeb, slänger tyglarna åt Alva och skyndar mig dit! Då har Linnea lyckats lugna henne och hon ligger helt på ena sidan. Vi börjar slita i bukgjord och remmar, men det sitter som berget! Myra börjar sprattla och jag hoppar undan för hovarna, och hon tar sig upp med vagn å sele hängandes på ena sidan. Som genom ett mirakel så verkar hon vara lös.

Vi leder henne till stallet och hon verkar rätt ok förutom ett brännsår bakom ena armbågen där det blir rejält svullet!
Då chocken lagt sig så kunde Linnea leda hem henne. Vagn å sele får hämtas senare.
Nu hoppas vi bara på att hon inte blivit sned i korset....



Jag känner mig helt mentalt slutkörd nu.
Känns som att det är EN gemensan nämnare vid alla hemska tillfällen.
Nämligen - Jag...




uppklick


Lilla gumman


Ooops!



Sen städade vi lite i sadelkammaren, garderoben och skåpen *duktig!* Nu blire vila nån timme, är SÅ SLUT!

Tidig morgon :)

Jobbar 7-9, ska skicka iväg Alva att göra morgon i stallet och sen fara dit direkt efter jobbet :)
Har inte bestämt vad jag ska hitta på med Zebbis idag, kanske en lugn tur med Alvis å Qudis ♥ Men imorrn blire nog upp till ridbanan :D


Ha en bra dag :)



Varför man ALDRIG bör rida med Pessoa bett!

Hittade denna intressanta text hos pleazures.blogg.se

Först vill jag säga att jag innan har trott att pessoabettet är ett bra och relativt milt bett till tex tjuriga oxh starka hästar. Alva började få problem med att hålla Lukas på uteritter osv så vi bytte på prov till ett pessoa och tyckte att det hjälpte bra. MEN efter ngr månaders användning så har jag märkt att han började utveckla sk "hjorthals" + att han gapade väldigt mkt utan nosgrimman på. Dessvärre hann jag beställaett sådant bett åt Zeb INNAN jag såg effekten den hade på shettisen.. Så det ska bli mig ett sant nöje att skrota de betten!


SISTA gången ponnyn behövde ha detta bettet i munnen!








Pessoabettet är från början ett körbett vars namn man använder idag kom genom att Nelson Pessoa (känd hoppryttare, far till Rodrigo Pessoa) började använda det. Något det talas om att han ångrat idag. Egentligen heter pessoabettet Dutch Gag vilket på svenska betyder Holländsk munkavle.


En vanlig missuppfattning


Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.




Hur fungerar då ett pessoabett?

När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:

Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler. 

Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna. 

En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet är den uteblivna eftergiften. Vid all sorts ridning vill man kunna ge hästen en belöning när den gör rätt i form av en eftergift, även i munnen. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt. Detta kan du se på bilden ovan.




Hur reagerar hästen på detta?


Bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan bettets verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sig än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer. Eftersom att hästen kommer att dra sig undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet. 

Skulle man då väl byta bett är det inte ovanligt att hästen fått en "psykisk blockering" inför bettets inverkan. Antingen kommer hästen att vara så pass stum och "härdad" i munnen att ryttaren kanske väljer att betsla upp än mer eller så kommer den att gå undan även från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer att trycka och göra ont. Hästen känns villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Ju längre man använder ett pessoa, desto svårare blir det att betsla ner. 

Förändringar som man kan se på en häst som rids på ett pessoabett, förutom det jag nämnt ovan, kan exempelvis vara att man märker av en förändring i hästens gångarter, hästen blir trippig i steget. Långa mungipor (bild ovan) är också något man ofta ser hos hästar som rids på pessoabett just för att det inte finns något stopp. Många hästar springer även och gapar till bettet för att undkomma smärtan. Signalerna som ges till hästen från pessoabettet är konfliktartade som jag nämnt tidigare vilket ofta ger reaktionen hos hästen att den drar sej undan. Ofta ser man ponnyer/hästar som går bakom hand, med sänkt rygg och bakbenen "på andra sidan ridhuset" när det rids dressyr på bettet. Pessoabettet ger summa summarum spänningar i hästens kropp vilket aldrig är

 

Vanliga funderingar


Om man har en häst som gärna springer på, vad ska man använda för bett då om pessoat alltså är dåligt?
Det första man ska göra är att undersöka anledningen till att hästen springer. Har den ont någonstans? Har den dåligt passande sadel? Är ryttarens ridsätt anledningen till det hela? Är hästen frisk så måste man först och främst jobba med lydnaden. Att betsla upp är i många fall en genväg då det i många fall egentligen handlar om att grundarbetet inte sitter. Skulle man vilja rida på ett skarpare bett finns det tusentals andra som är bättre än pessoabettet! Se till att du vet allt om bettets funktion innan du stoppar det i hästens mun! Vill du ha ett bett med hävstångseffekt (som alltså då används med kedja) är det lämpligast att rida med dubbla tyglar så att du kan välja när du vill använda hävstångseffekten och inte.

Men det är ju hästmänniskor inom eliten som rider på pessoabett? De kan ju inte ha fel!
Faktum är att de inte är allsmäktiga, de inom eliten. De kan göra sådana "enkla missar" som att sitta med felvinklade händer. Medaljer och berömmelse betyder inte per automatik att man vet allting eller tar till sig all kunskap som delges en. Jag tror själv att du när du läst om pessoabettet inte skulle vilja stoppa det i en hästmun ens för en dag.

Om jag sätter tygeln i den stora ringen då, borde det inte verka som ett vanligt bett då?

Nej, det gör det inte. Om du däremot skulle sätta både sidostycket på tränset och tygeln i den stora ringen får du däremot samma effekt. Fast det blir enbart rörigt och då kan du ju alltså lika gärna använda ett vanligt bett!

hälsosamt.


Och slutligen


Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen!



// En tjej som tycker det iallafall är värt att fundera över!
Sen om ni inte håller med, det är en annan sak.



Och jag håller med ovan ;) /L







Tanten fick jobba lite idag!

Idag fick Zeb vila och jag hängde med Alva å Quda på en körtur ♥ Vill ha lite koll på henne.

Hon var PIGG! Lät henne trava korta bitar och hon är verkligen inte halt! Hoppas hoppas benet slutar svälla...
Tanten har börjat bli lite...eh..rund om magen och vi har klurat lite på hur göra nu då hon ska ta det lugnt ett tag. Fri tillgång på hö SKA dom ha och fodret har vi redan minskat. Då kom jag på att hon kan ju få dra däck ibland! Superbra styrketräning för rygg å rumpa :D

Hon fick ta det lugnt första gången, och drog det kanske 1 km. Hon tyckte det var tuuuugnt och blev rätt peppad och frustig. Då vi kopplat loss det igen och skulle skritta hem, så vägrade Quda att skritta! Första biten så "dansade" hon fram, gulle-tant ♥ Men, tillslut gav hon sig och skrittade med långa steg vägen fram :)







Svettig ponny-rumpa!

Myspys med godingen :)

Idag blev det ingen långvarit stund i stallet då Philip är sjuk. Men Jimmy var snäll och skjutsade ut med och Smilla så vi tog in vår underbara poa ♥ och borstade upp honom. Smilla var jätteduktig och stod på ryktarlådan för att nå upp och Rekylen stod så snällt och smygkikade på henne under tiden, haha. Sedan fick hon prova kratsa hovar och ge mat. När vi var klara med det mös vi på med honom en stund innan vi gick ut till hagen igen. Så gick vi till Quda då hon har benlindor som bara ska vara på ett visst antal timmar/dygn och plockade bort dom. Smilla höll i henne och jag fixade resten är så stolt över att hon är så tuff och intresserad hoppas verkligen det håller i sig :)

Nu ska här ses ett avsnitt av favvoserien Criminal Minds, sov gött folks :)

Trodde aldrig...

...att man kunna förälska sig så mycket i en häst ♥



 

Tack Maja - for making this movie

:)


RSS 2.0